Rufous Hummingbird (Male)

  • Scientific Name: Selasphorus Rufus
  • Common Name: Rufous Hummingbird (Male)
  • Diet: insects, spiders, sap, nectar
  • Color: rufous
  • Size: 3.75 inches
  • Active Period: Spring, Fall
  • Habitat: widespread
  • Field Identification: bright red iridescent throat, white collar, extremely aggressive
  • Nest: cup
  • Kingdom: Animalia (Animals)
  • Genus: Selasphorus
  • Family: Trochilidae (hummingbirds)
  • Order: Apodiformes
  • Phylum: Chordata (hollow nerve cord)
  • Subphylum: Vertebrata (backbone)
  • Species: rufus